sobota, 20 lipca 2013

Tarta jak z KUKBUKA

Na okładce czwartego numeru KUKBUKA została uwieczniona przepiękna tarta.


W mojej kuchni powstała podobna, ale z innego przepisu, bo ten na okładkową znalazłam po fakcie.



Tarta czekoladowo- owocowa
Kruche ciasto:
1 nieduże jajko
180 g przesianej mąki
100 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatać do momentu połączenia w jednolitą masę, włożyć do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tarty o średnicy 26 cm. Tak przygotowaną włożyć do zamrażarki, do momentu nagrzania piekarnika do 180-190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika przykryć ciasto papierem do pieczenia i wsypać np. ryż. Piec z takim obciążeniem 15 min, a następnie zdjąć papier i ryż, i piec jeszcze 10-15 min. Mój piekarnik jest bardzo humorzasty, więc każdego ciasta trzeba pilnować indywidualnie :) Gotowe ciasto odstawić aż całkowicie ostygnie.


Krem czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
200 g śmietany 30% lub 36%
100 g serka mascarpone

Na parze rozpuścić czekoladę ze śmietanką, podgrzewać aż powstanie gładka masa. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, przestudzone można włożyć do lodówki. Krem będzie gęstniał, należy go wyjąć gdy będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Do takiej masy dołożyć serek mascarpone i zmiksować. 

Zimne ciasto posmarować dżemem, najlepiej kwaśnym i wyłożyć na nie masę czekoladową, wyrównać. Ciasto posypać owocami (u mnie: maliny, borówki i nektarynki) i posypać delikatnie cukrem pudrem. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz