poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Makaron z pokrzywą

Czy można jeść pokrzywy? Okazuje się, że tak i są nawet całkiem smaczne. Konsystencja przypomina mi trochę szpinak, jednak smakuje inaczej. Warto spróbować.



Makaron z pokrzywą (porcja na 2 osoby):

200 g makaronu spaghetti
3 duże garście liści pokrzywy (wybieramy młode listki)
200 ml śmietany 36 %
1 żółtko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Pokrzywy umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 4-5 min. Odcedzić i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekany czosnek i wrzucić pokrzywę. Smażyć kilka minut. Śmietankę wymieszać z żółtkiem i przyprawami.
W tym samym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić i przełożyć go do garnka, dołożyć pokrzywę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu do momentu kiedy sos zgęstnieje. Można podawać z parmezanem lub natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz