sobota, 31 sierpnia 2013

Sałatka Paryska

Dlaczego Paryska? Jadłam kiedyś sałatkę o takiej nazwie i pomimo to, że pamiętam tylko jeden składnik- ziemniaki, odtworzyłam podobną. Bardzo dobra na lunch lub mały obiad. Główna rolę grają właśnie te wspomniane ziemniaki, ale o tym za chwilę :)



Sałatka paryska (składniki na jedną, dużą porcję):

mieszanka sałat
100 g piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek czerwonej cebuli
50-80 g sera feta
pieczone płatki ziemniaczane z jednego, dużego ziemniaka (przepis poniżej)

sos:
100 g jogurtu naturalnego
czubata łyżeczka musztardy
pół łyżeczki miodu
pół ząbka czosnku (przeciśniętego lub posiekanego)
sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku- nie należy przesadzać z solą ze względu na fetę w sałatce.

Kurczaka przyprawić wedle uznania. Zgrillować, upiec lub usmażyć na patelni (u mnie grillowany). Odłożyć do ostygnięcia. Przygotować ziemniaki. W trakcie pieczenia można przygotować pozostałe składniki. Do miski włożyć sałatę, cebulę pokrojoną w piórka i połówki pomidorków koktajlowych. Polać sosem. Na warzywa wyłożyć fetę pokrojoną w kostkę i kurczaka pokrojonego na kawałki, a na to ziemniaki (mogą być jeszcze ciepłe).




Pieczone płatki ziemniaczane (lub inaczej: domowe chipsy):
Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki (polecam obieraczkę do warzyw, bardzo łatwo się kroi i plastry są naprawdę cienkie). Ziemniaki kilka razy przepłukać zimną wodą i porządnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, posmarować go olejem, rozłożyć plasterki ziemniaków tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę, posmarować olejem np. za pomocą pędzelka. Posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz