piątek, 25 października 2013

Światowy Dzień Makaronu

Dzisiaj chyba wszędzie króluje makaron :) U mnie spaghetti z serowym sosem, cukinią i strzępionym kurczakiem, na którego przepis podaje poniżej. Jest to najprostszy i bardzo szybki sposób na takiego kurczaka. Można go wykorzystać także w sałatkach, kanapkach oraz jako świetną bazę do quesadilli.



Makaron z cukinią i kurczakiem (2 porcje):

140 g makaronu spaghetti (u mnie makaron pełnoziarnisty)
1 mała, młoda cukinia
100 g serka topionego, naturalnego
2 łyżki parmezanu + dodatkowy do posypania
120 g strzępionego kurczaka
1 łyżeczka masła
1 szalotka
sól, pieprz
natka pietruszki

Makaron ugotować al dente. Cukinię zgrillować (ja używam do tego grilla elektrycznego, kroję cukinię na plastry, pędzelkiem smaruje oliwą i posypuję przyprawami). W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dołożyć serek i w czasie rozpuszczania dolewać wodę z gotowania makaronu (ok. 5 łyżek). Dosypać 2 łyżki parmezanu, przyprawić solą i pieprzem (można dodać odrobinę soku z cytryny). Powinien powstać kremowy sos, do którego należy przełożyć ugotowany makaron. Dołożyć kurczaka i mieszać do połączenia składników. Podawać posypany parmezanem i natką pietruszki.



Strzępiony kurczak:
filety z kurczaka
olej
sól, pieprz
woda lub bulion

Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć filety na złoty kolor. Wlać wodę lub bulion (polecam niezbyt słony bulion), przykryć i dusić przez 15 min. Jeśli ktoś używa termometru, mięso jest gotowe gdy osiągnie temperaturę 80 stopni. Zdjąć z patelni. Przestudzonego kurczaka podzielić na "włókna" za pomocą widelców lub ręcznie. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz