Makaron z cukinią i kurczakiem (2 porcje):
140 g makaronu spaghetti (u mnie makaron pełnoziarnisty)
1 mała, młoda cukinia
100 g serka topionego, naturalnego
2 łyżki parmezanu + dodatkowy do posypania
120 g strzępionego kurczaka
1 łyżeczka masła
1 szalotka
sól, pieprz
natka pietruszki
Makaron ugotować al dente. Cukinię zgrillować (ja używam do tego grilla elektrycznego, kroję cukinię na plastry, pędzelkiem smaruje oliwą i posypuję przyprawami). W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dołożyć serek i w czasie rozpuszczania dolewać wodę z gotowania makaronu (ok. 5 łyżek). Dosypać 2 łyżki parmezanu, przyprawić solą i pieprzem (można dodać odrobinę soku z cytryny). Powinien powstać kremowy sos, do którego należy przełożyć ugotowany makaron. Dołożyć kurczaka i mieszać do połączenia składników. Podawać posypany parmezanem i natką pietruszki.
Strzępiony kurczak:
filety z kurczaka
olej
sól, pieprz
woda lub bulion
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć filety na złoty kolor. Wlać wodę lub bulion (polecam niezbyt słony bulion), przykryć i dusić przez 15 min. Jeśli ktoś używa termometru, mięso jest gotowe gdy osiągnie temperaturę 80 stopni. Zdjąć z patelni. Przestudzonego kurczaka podzielić na "włókna" za pomocą widelców lub ręcznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz